mandag 27. oktober 2014

Turutstyr for vinter og kalde dager

Du skuer ut over fjellet og ser himmelen gå over fra fra gyllen-gul til rosa og fiolett. Så går sola ned over snødekte fjell i vest.
I det de 
siste solstrålene trekker seg tilbake bak syv blåner, kommer et kjølig drag fra dalbunnen. 
Natten er på vei og det er på tide å få opp farten. 

Varmt ulltøy skal på. Sovepose, dunjakke og fjellduk må befris fra sitt trange fengsel nederst i sekken. Så sant du har det med deg, da. For dette er sannhetens øyeblikk: Riktig og bra utstyr - kombinert med det du har mellom ørene - betyr forskjellen på en god og dårlig turopplevelse. Du kan greie deg lenge uten mat, men uten gode klær er du fortapt, sier Børge Ousland.Vi har vært mye på tur både sommer og vinter, høyt og lavt.
Mange har spurt oss om utstyr og bekledning etter at vi bodde et år på hytta i fjellet. Her er konkrete tips til utstyr vi bruker mye og anbefaler til andre tur- og fjellinteresserte.
Ull er gull - Brynje er best


Vi har brukt Brynje ull og netting i mange år. Vår mening er at her finnes det ingen over og ingen ved siden. Brynje brukes av Forsvaret og har bestått testen både på Sydpolen, Nordpolen, Mt.Everest og Grønland.

Nettingen finnes i både syntetisk og ull. Minst mulig kontaktflate mot huden i kombinasjon med flere lag skaper den varme luften du trenger for å ikke fryse. Nå har Brynje også ull for barn og fine, varme plagg for damer. 

Vi anbefaler alt fra Brynje, men spesielt:


  • Brynje Arctic-serien
    Fantastiske plagg som fungerer like bra etter 6 år! Garantert det varmeste og beste Norge har å by på av ullundertøy. Ta det på deg innendørs og du dævver av varme! Plaggene er unikt gode på fukttransport, isolasjonsevne og funksjon.
* Beste vindtette lue vi har brukt noensinne.


Votter


Tovede ullvotter
Tovede ullvotter
Tova ull er varmest på hendene. Fingrene får nærkontakt, kan bevege seg og varmer hverandre.  Vottene må dekke håndleddet godt; ikke være for korte eller for vide. Du bør få med deg litt av ermet på ulltrøya inn i tova-votten. Skall-jakka må ikke være så trang rundt ermet at du sliter med å få tovavotten inni. Over vott og jakke-erme må du alltid ha vindvott/ overtrekksvott. Hvis ikke vil vinden blåse rett igjennom tovavotten og da hjelper den lite. Kombiner gjerne med Brynje classic Wool vott helt innerst.

Det er ikke alltid like lett å finne gode, tova-votter i butikk.
Kontakt meg (Christin), så setter jeg deg i kontakt med rå-flinke damer i Vang i Valdres som kan strikke til deg.


Brynje ekspedisjonsvott
Dette er en knallgod, lang overtrekksvott i vindtett fleece med forsterket håndflate som dekker oppover underarmen. For de virkelig kalde turene. Men Brynje, her må dere lage damestørrelser :-)

Finse overtrekksvott
Lett vindvott som har funket bra på mange turer. Liker at vindvottene er lange og kan trekkes godt opp over jakka, til rett under albuen. Viktig å sørge for varme i håndleddet. Viktig at overtrekksvottene ikke er for store i forhold til tovavotten inni! 


SWIX Split Mitts 
Slike hansker funker veldig bra på toppturer om våren, og når man drar pulk og blir god og varm. MÅ alltid ha med tovet ullvott/vindvott i tillegg. Hold hanskene tørre - blir de våte/fuktige fryser du straks.Skall ytterst


Sjekk Windtopper-jakker f.eks Mammut Ultimate Hoody Women. Windstopper er rimeligere enn GoreTex, puster mye bedre og holder vinden ute.
Bjørn på Kiletind, Vang i Valdres

Bjørns favorittjakke vinterstid er Mammut Felsturm Half-Zip Jacket. Dette er en ekstremt lett, pustende Gore-Tex 3-lags jakke som veier kun 297 g. Ideell til
randonee-turer og vårskiturer. Flere lag med ull og netting under er løsningen når det er kaldt. Jakka holder vinden ute.

Christin har testet Mammut Mittellegi Pro Jacket Women. Dette er en veldig bra, 
robust 3-lags Gore-Tex jakke for kaldere turer i høyfjellet.


Christin er også veldig fornøyd med den litt tynnere jakka Mammut Felsnadel Touring Jacket Women. Passer for litt mindre kalde vinterturer. 

Er det skikkelig kaldt og du
 skal på tøffere/lengre turer i vinterfjellet anbefales bomullsanorakk i kombinasjon med ull - ref. Børge Ousland.
Nila (6) bruker TROLL parkdress i den kalde tiden. Dressen har avtagbar ulldress i 100% ull og er lett og bevegelig, slitesterk, vanntett, pustende og vindtett. Mykt og behagelig hovedstoff, og kraftig forsterket på utsatte steder.

Under ulldressen bruker Nila Brynje Arctic for kids.
DunjakkeVi har ALLTID dunjakke med hette når det er senhøst og vinter. Dunjakke er lav vekt og mye varme. Har du gått deg svett er dunjakke det som skal til for å holde varmen gjennom lunsjen.


På kalde dager kan du beholde dunjakka på når du begynner å gå. Start gjerne med en oppoverbakke til varmen er et faktum. Dunjakke funker også bra som ekstra isolasjon rundt rompa i soveposen. 

Mammut, Mountain Equipment og Rab har gode dunjakker. 
Fleece

Fleece er herlig - på hytta, hjemme, på jobb og på tur!
Mammut Eiger Extreme Schneefeld - herlig fleece med plass til Brynje-ull under :-)


  • Brynje fleece Skipulli
    Brynje har flere gode fleece-plagg. Her får du nettingfor med fleece ytterlag; lette plagg med stor isolasjonsevne som er utviklet for ekspedisjoner. Fjellduken


Fjellduken King size
Fantastisk å ligge i med soveposer under åpen himmel. Foret, tykk.
Ingenting er så deilig som å slenge seg ned og ta lunsj i Jerven Fjellduk :-)

Fjellduken Original
Lett og potte tett. Passer for èn person eller som sitte-underlag for liten familie.

Fjellpulken


Fjellpulken barnepulk
Vi testet Fjellpulken barnepulk i løpet av friåret vårt i fjellet. Herlig fremkomstmiddel! Vi anbefaler en skikkelig dunpose inni, samt saueull over liggeunderlaget. Husk at barn er sårbare: 

Barnepulken er genial i nedoverbakker på grunn av veltebøyler på siden. Vi hadde den med på voksentur til Hellstugubreen i Jotunheimen. Vi hadde ikke en eneste velt på vei ned breen - de andre pulkene lå til tider strødd :-)

Vi testet også Transporter 155 med pakkpose.
Helt ideell til å frakte ved og mat til hytta, og fin i nedoverbakker pga. stive drag. Anbefales!Fjellpulken Transporter 155 Randonee for ALL

Randonee passer for gale utforkjørere - og definitivt for deg som har gått lite på ski i fjellet og syns det er skummelt å kjøre ned. Folk har blitt altfor bundet av oppkjørte løyper. Med rando ferdes du fritt i vinterfjellet. Finn din egen vei og legg ruta ned akkurat så bratt som du selv ønsker!


Utstyret er lett å gå opp med - og du står trygt og komfortabelt ned igjen. Det koster, men her har du jo slalom og fjellski i ett. Utstyret varer i mange år, og det er enkelt å nå frem til rimelige hytter som ligger unna allfarvei. Ikke minst blir både naturopplevelsen og mestringsfølelsen større - dette er GØY! Du slipper dyre klippekort i slalombakker, heiskø og myldring ned den samme bakken med en haug av folk. Dessuten kommer du i knallform!Det tok Vilde (15) kort tid å bli god på randonee. Nå er hun hekta!
TeltVi har brukt Helsport telt i mange år og vet at kvalitet og funksjonalitet er helt topp. Vi gleder oss til å ta i bruk Fjellheimen X-Trem.

Teltet har en ypperlig kombinasjon av lav vekt, kompakt pakkvolum og høy grad av sikkerhet. Fjellheimen X-Trem har etterhvert blitt et etterspurt telt fra mange aktive brukere på ekspedisjoner. 


Liggeunderlag
Mammut Light Pump Mat UL
Tar kort tid å pumpe opp. Lett vekt.
Godt å ligge på og isolerer godt fra kulda i bakken.


Produsert i materiale som er slitesterkt, antiskli-behandlet og superlett. Store ventiler for lett fylling og tømming av luft. Vekt: 560gr

Gode råd til slutt


  • Kvitt deg med dårlig utstyr. Behold det du virkelig trenger og bruker ofte i skapet. Da går pakkingen kjapt, og sjansen for at du rasker med deg feil ting, blir mindre. Ha orden i sysakene. Ta tid til å teste utstyr før du legger ut på langtur. Lytt til erfarne fjellfolk.
  • Kjøp kvalitet som varer selv om det er litt dyrere. Lag liste over hva du trenger før du kjøper. Bygg deg opp over tid slik at du har tid til å teste ut underveis.
  • Tenk vekt, varmeegenskaper, pusteegenskaper/ lufting, komprimerbarhet, bevegelighet, slitestyrke, vindbeskyttelse, vanntett.
  • Det hjelper ikke med utstyr som puster hvis du går eller pakker feil. Gå jevnt og rolig slik at du ikke blir for svett og begynner å fryse. Pakk så lett som mulig.


På tur i traktene ved Tomashelleren, Vang i Valdres. Uranostind og Langeskavltind til venstre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar