søndag 13. april 2014

Tur til utedassen i full storm med tausikring

I dag blåste det opp til full storm etter frokost. Vi fortet oss å ta ski og randonee-utstyr inn i gangen. Så tar det av utenfor! Stormen fillerister hytta. Vinden pisker snø mot vinduene så det er vanskelig å se ut. På slike dager passer det godt med påskesnop og bollebaking. 

Vi er i full vigør med forskjellige gjøremål på kjøkken og stue når Nila (5) plutselig sier:

- Jeg må bæsje!!!

Disse ordene utløser hektisk aktivitet: På med brynje-ull innerst, skall/windstopper, balaklava og vindtett lue. Slalombriller ytterst for å holde på lua. Tovede ullvotter med vindvotter utenpå. Så kommer tau, karabiner og prusik – akkurat passe stor til at Nila får plass inni løkka:Døra åpnes og vi befinner oss i et inferno av snø og vanndråper som piskes rundt av vinden. Christin og Vilde sjangler ned trappa og vakler mot uthuset for å feste tauet. Vinden morer seg med å slå dem i bakken etter tur, men de kaver seg opp igjen og vingler videre. Så er tauet på plass og alt er klart.

En liten tass på 5 år stabber i vei mot do med prusikløkka rundt magen. Bjørn går på skrå ved siden av for å gi ly for vinden. Den lille nesetippen som stikker frem mellom slalombrillene og balaklavaen pepres av små snøkorn som suser videre bortover fjellsiden. 

Vel ferdig på do klarer Nila å ta seg tilbake mot hytta selv med vinden, men hun blir dratt mot høyre, vekk fra hytta og klarer ikke å komme seg frem til døra. Pappa-dyret kommer flaksende for å hjelpe...

Mens vinden kaster oss veggimellom ringer Berit Nefstad fra SørreHemsing. Hun har noen belgiere på besøk som ønsker å gå inn til DNT-hytta Tomashelleren. Dette er en nydelig plass på 1400 meters høyde med panoramautsikt mot hele tinderekka i Jotunheimen. Herfra ser du fra Falketind og Hurrungane i vest til Torfinnstindene, Store Knutholstind og Rasletind i øst. Via Skræmetindane tar turen 4-5 timer på ski i bra vær. I dag var det overhodet ikke forsvarlig å legge ut på tur i fjellet. Vi skrev en alvorlig SMS tilbake som Berit kunne vise til gjestene – signert «local mountain guides stuck in a small hut in the mountain». Det ble ikke tur til Tomashelleren denne dagen. De bestemte seg visstnok for å gå fra Tyinkrysset til Ola på Tyinstølen i stedet.

Riktig god påske, folkens!


1 kommentar:

  1. "Flaks at vi har innedo!", sa Ida då ho såg videoen! God påske!

    SvarSlett