tirsdag 22. april 2014

Sove under åpen himmel i kulde - tips og triks

Å sove ute i fjellet under åpen himmel i klart, kaldt vær er noe av det herligste du kan oppleve. Velg deg en natt med lite vind og stjerneklart vær. Det bør være noen minusgrader. Her er mine tips til hvordan du får en god, varm og uforglemmelig natt under stjernene.


 • Finn deg en bra plass med utsikt. Legg deg slik at morgensola når deg tidlig på morgenen. Ikke legg deg i en grop - der kan det være fuktig. Det beste er på toppen, mellom steiner, på myk og tørr mose. Stein rundt er bra - de kan du trå på hvis du måååå opp i sokkelessen for å tisse. Er det snø kan du grave en lav mur som gir ly for vind.
 • Vær varm. Jeg sørger for at kropp og føtter er varme FØR jeg glir inn i posen. Tovede ullvotter funker på føtter også.

 • Drikkeflasker. Kokende vann tappes på to Nalgene drikkeflasker. Utenpå flaskene tres våte tursokker som tørker fort. Flaskene varmer opp posen, så legg dem der 15-20 min før ombordstigning. DOBBELTSJEKK at korken er skrudd beinhardt på. Det er herlig å ha lunkent vann klart til frokost slik at man slipper å starte dagen med å smelte snø. Du kan med fordel ha varmt vann på termosen også. • Slikelakenpose. Du hever temperaturen i soveposen med 4-6 grader dersom du bruker silkelakenpose. Silken vaskes enkelt og soveposen holdes renere inni.

 • Grevling yttertrekk holder soveposen ren utenpå, hever temperaturen og jeg har av og til tatt med liggeunderlaget INN i grevlingen. Da holder det seg på plass slik at du ikke sklir av. Grevlingen holder også vind ute - du får en slags "mini vindsekk" over hodet.

 • Jerven vindsekk/ fjellduk er genialt. Legges under grevling og liggeunderlag. Ryggsekk og skallbekledning kan du legge rundt soveposen slik at du får et slags "rede". Du kan også lage gapahuk av vindsekken (se min på bildet nedenfor - laget av to kvister og noen sykkelstrikker :-) Husk å legge støvlene inni vindsekken - det kan begynne å snø. Sålene legger du nederst i soveposen til tørk.


 • Dunjakke. Smart på tur og kan tas med inn i soveposen og danderes rundt midtpartiet så du fryser mindre på rompa. Stikkord: Lettest mulig og høy dunkvalitet.


 • Dunsovepose. Det aller varmeste i kaldt, tørt vær. Stikkord: Lettest mulig (i forhold til kuldegrense) og høy dunkvalitet. Er posen for lang (barn) kan du snøre posen nederst slik at det ikke er mye luft ved føttene som må varmes opp. Borrelås og snurpe-strikk er best på varmekragen. Vått tøy legges inne i soveposen langs kroppen for å tørke. Desto viktigere at du selv har på ull.
April 2014, Vang i Valdres

Høst - og litt luksus med madrasser! Utenfor hytta...
April 2014 på Sandhorn med Herredalen i bakgrunnen.

Gapahuk ved Memurubu og utsikt over Gjende.


April 2014 på Sandhorn ved Herredalen, Vang i Valdres

"Fuglerede" i Østmarka en høstnatt for lenge siden...

Se også:7 kommentarer:

 1. Mange gode tips her! Jervenduk har vi, men eg må få tak i skikkelege soveposar til meg og ungane, så skal vi nok få til ei vinternatt under åpen himmel. Det ser så fantastisk herleg ut!

  SvarSlett
 2. Det å sove under åpen himmel er det beste som finnes! Mange fine tips her.
  God tur videre! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt sent svar :-) Men nå er de fine kalde dagene tilbake...bare å legge seg ut!

   Slett
 3. Granbar under liggeunderlaget hever isolasjonsevnen en hel del

  SvarSlett
  Svar
  1. Yess, granbar er gull hvis du har grantrær :-)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Mange fine råd! Men jeg opplevde at den nyinnkjøpte vannflasken min var lekk da jeg var langt av lei ifjor. Flasken likner på Nangena-flaskene du anbefaler (merket Lifeventura på siden).
  Hilsen Knut Tønsberg

  SvarSlett