søndag 8. september 2013

Melking på geitsetra i Rysndalen

Innerst i Rysndalen går det en sjarmerende flokk fjellgeiter og gresser i ro og mak. Det er Elin og Kjell Haugen som eier dyrene. Hver dag melker de opp mot 100 liter geitemelk på setra. 

Geitene står pent på rad mens Elin og Kjell melker med melkemaskin. Etterpå helles melka i spann og deretter over i tanken gjennom en sil som fjerner eventuelle ulumskheter. 

Etter at geitene er melket får de kos og kraftfor før natten senker seg over det vesle fjøset oppe i fjellet. En ny deilig dag venter med friskt fjellgress, hopp og sprell.


Melkebilen kommer og henter melk et par ganger i uka. Den har mange stopp underveis både i Vang i Valdres og Hemsedal. Kjell og Elin bor på Torstadstølen i Ryssndalen mange uker på sommeren og høsten - og de ser ut til å storkose seg med det. 


Vi syns det er veldig kjekt å få innsyn i ekte stølsdrift. Det er slike opplevelser som gjør det unikt å bo et år i Vang. Her har man ikke dyr bare for at turistene skal ha noe fint å ta bilde av. Her skjer det "på ordentlig" - dette er måten folk i Vang velger å leve livene sine. Det inspirerer og viser at det er mulig å leve et annerledes og meningsfylt liv utenfor byene. 
Den uberørte naturen er en unik ramme rundt det hele. Vang i Valdres har få store hyttefelt og lite motorisert støy som forstyrrer dyrene i fjellet og menneskene som søker stillheten der. Stillhet, ro, uberørt natur og vakkert kulturlandskap ER Vang i Valdres.

Vi har reist jorda rundt, men valgte å ta friåret vårt i Vang i Valdres. Her er vi i ferd med å finne roen. Den stille rytmen i hverdagen som gjør at man rekker og tenke og fokusere på det som er viktig: Å være ute, bevege seg og ha tid til dem man er mest glad i.

  
  • Instagram: @christinden - @bjorntinden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar